Thursday, June 11, 2009

嘗試自做三渣餅蒸糕?

KEK LAPIS ASAM MANIS ( 三渣饼层糕)

Bahan-bahan:10 biji telur 3 cawan serbuk biskut jagung
1 cawan gandum 2 cawan margerin
2 cawan gula pasir 1 tin susu pekat manis
1 sudu besar baking powder 2 sudu essen vanilla
20 peket asam manis bulat( 三渣饼) (如不喜歡可以不放)

Cara:
asingkan telur putih dan merah, pukul putih telur dengan gula sehingga kembang.
margerin dipukul bersama susu, masukkan telur merah.
gabungkan putih telur yang siap dipukul dengan telur merah yang siap dikacau.
kacau hingga sebati, masukkan serbuk biskut, tepung gandum, baking powder dan essen vanilla.
adunan dibahagi dua, satu bahagian masukkan pewarna kuning, satu bahagian dimasukkan pewarna hijau. (jika tidak suka, boleh diganti dengan coklat).
masukkan 2 senduk adunan ke dalam acuan, kukus selama 2 minit, susun asam manis bulat biar rata, masukkan adunan warna lain dan kukus lagi. Ulangi lapisan ini sehingga habis.
kukus kek ini selama 30 minit / sehingga masak.

No comments:

Post a Comment